4 tény,

amit tudnod kell a multitaskingról

Mit jelent a multitasking? Egészen egyszerűen azt, hogy zsonglőrködsz a feladataiddal.

Tegye fel a kezét, aki nem csinálja! Nem arra gondolok, amikor kavargatod a vacsorát és közben beszélgetsz vagy felveszed a telefont az utcán és mész tovább. Ezekben az esetekben az egyik automatikus tevékenység, legfeljebb eltévedsz, de a lépkedéshez nem kell extra agymunka.

De ha mondjuk magyarázod a 6-os szorzótábla összefüggéseit a gyereknek és közben fél kézzel a munkahelyi prezentációdra készülsz, az már nincs rendben. Hogy miért?

A multitasking alapja a megosztott figyelem, az elmúlt évek kutatásai* szerint nem létezik: az agyad iszonyú gyorsan vált a tevékenységek között és bár párhuzamosnak tűnik a dolog, valójában sokkal nagyobb intenzitású agymunkára ítéled magad, mint amire valójában szükséged lenne.

Az előző pontból logikusan következik, hogy a sokunk által hitt érzés (Hú, de nagyon hatékony vagyok!), ami a “sikeres” multitaskingot kíséri, valójában energiapazarlás, hiszen az agyadnak nem csak magukat a tevékenységeket kell menedzselnie, hanem a váltásokat is. Tudod, mint amikor a villamosvezető az elágazásnál leszáll, hogy átállítsa a váltót. Na, addig nem megy sehová a villamos.

Mindez igen fárasztó és még csak időben sem olyan hatékony, mint gondolnánk. Mindössze az emberek 2% képes ezt hatékonyan művelni. Ami ugye meglehetősen távol áll brit kutatók azon megállapításától, miszerint a nők jobbak a párhuzamos feladatvégzésben. Véleményem szerint maximum inkább rá vannak kényszerülve.

A párhuzamosan végzett tevékenységek eredménye nem lesz azonos minőségű. Számomra ez a kulcsszó, az azonos minőség. Horgásztam nemrég és a bot már a kezemben volt, amikor eszembe jutott egy zseniális ötlet és gyorsan lejegyeztem a telefonomba. Egy perc sem volt. Közben természetesen lett volna kapásom, de mivel nem figyeltem oda, a hal elúszott, az ötlet megmaradt.

Mit tehetsz? Legközelebb javaslok 4 dolgot is...


*Többen is kutatják ezt, közülük a kedvencem Guy Winch PhD, aki egyébként a lelki egészségmegőrzés egyik legnagyobb híve és úttörője.