Gyűrd le

a multitaskingot 4 lépésben!

1. Csípd magad fülön!

Divatosan is mondhatnám: tudatosíts! Ha már csinálod, legalább tudj róla, de legyél türelmes magadhoz. Adj magadnak időt: két tevékenység között még csak-csak működik a dolog: a két agyfélteke felosztja egymás között a felelősséget, mint egy jó anya, aki a két kezével mindkét gyereke kezét fogja. A harmadik feladatnak azonban nem jut agyfélteke, így a hibázási lehetőség is nagyobb lesz. Ha kezdetben csak a számtalan feladatot redukálod kettőre, az is nagyon nagy lépés a hatékonyság növelése és a változás felé.​

2. Koncentrálj! 

Fejez be egyet, mielőtt elkezdenél egy másikat. Ez már egy következő szint. Miután az agyad már ráállt a minta felismerésére és tudatában vagy, hogy egyszerre több dolgot teszel, már választani is könnyebb: az egyik tevékenységet folytasd tovább, a másikat hagyd abba. Aztán sor kerülhet a másikra is. Ezt szépen ismételgesd, amíg szokásoddá nem válik. Meglepő dolgokat fogsz tapasztalni. És már itt is a harmadik lépcsőfok.

3. Hirtelen az emberek érdekesebb dolgokat fognak mondani. 

Jó, nem. Csak te fogod őket más füllel hallgatni: olyan részleteket is meghallasz majd, amiket eddig nem és több tetszeni is fog. Vagy nem és nem is akarsz tovább figyelni arra az emberre, de legalább ezt is tudod és nem pazarlod rá tovább az energiáidat. Hirtelen a világ is érdekesebb lesz, egy csomó szépséget észre fogsz venni. És egy csomó rondaságot is. De lehetőséged lesz szelektálni. És legfőképp megélni a pillanatot. Egyszerűen hangzik, igaz? Pedig tudom, hogy ez nem megy könnyen, pláne nem elsőre. De tarts ki: figyelj és tanulj. A legjobb megfigyelési alanyok a kisgyerekek és a kutyák. Az megvan, amikor a kutya hosszú percekre belefeledkezik a kedvenc labdájába? Nem is kellesz hozzá: hozza-viszi-feldobja-elkapja. Csak ők léteznek: ő és a labda. Vagy egy kisbaba, aki épp felfedezte a kezét és gyakorol: szájba be, majd ki, levegőbe fel, forgatás, minden irányból rácsodálkozás. Na, ezt tanuld meg tőlük: csodákat fogsz átélni, ígérem.

4. Vedd észre és értékeld az elért eredményt!

Bizony, ez is fontos. Rövid- és hosszútávon az alábbi mellékhatásokat fogod fokozottan észlelni magadon:

hatékonyabb leszel,kevesebbet hibázol,több időd lesz,mindezt a környezeted is észreveszi,több elismerést fogsz kapni,lehetőséged lesz egész más szemmel látni a környezeted és a veled kapcsolatban álló embereket,egy idő után emiatt át fognak alakulni az emberi kapcsolataid és a környezetedhez való viszonyod,egészen új távlatok nyílnak meg előtted.

És mindezt úgy, hogy csak egy dolgon változtattál. Érted már? Változz, változtass!