Viharsarki vállalkozásfejlesztő lettem

avagy elcsíptünk egy levelet...

András e-mailben keresett meg és tett fel pár kérdést:


Szia Zsófi!

Lépten-nyomon a Vállalkozói GPS békéscsabai indulásának hírébe botlom. Azért kerestelek meg, hogy beszélgessünk egy kicsit erről, rólad és a munkádról. Hogyan kerül a Viharsarokba egy wekerlei vállalkozásfejlesztő?

Szia András!

Tavaly húsvétkor költöztem Gyulára, s már akkor az volt a tervem, hogy helyben szeretnék dolgozni, mert hiszem, hogy szükség van a munkámra.  A Gondolás Képzési Központ azzal a céllal jött létre 2013-ban, hogy kis- és középvállalkozókat támogasson különböző területeken. Ennek három fontos lába van:  a vállalkozásfejlesztés, a nyílt tréningek és a coaching.

Mesélsz róluk?

Olyan komplex folyamatokat kísérek végig 6-9-12 hónapon keresztül, melynek fókuszában általában valamilyen minőségi változás áll. A folyamat során feltérképezzük a tulajdonossal vagy az ügyvezetővel közösen a teljes vállalatot nagy hangsúlyt fektetve a szervezetet alkotó emberek meglátásaira és problémaérzékelésére. Nem én szállítom nekik a megoldást, én abban segítek, hogy ők találják meg a számukra megfelelő utat.

Miért fontos ez?

Mert ez különböztet meg a többi szervezetfejlesztőtől, tőlem nem kapnak sablonokat, amik nincsenek is igazán rájuk szabva vagy ha mégis, csak ideig-óráig képesek önállóan működtetni, mert nem az övék. A coaching szemléletű vállalatfejlesztésben, s így az én munkámban is, az az egyedülálló, hogy ők találják ki, ők alkotják meg és ezért hosszútávon és önállóan is működtetni tudják az új rendszert. Ez a kulcs: hosszútávon és önállóan. Nem etikus fejlesztőként nélkülözhetetlenné tenni magam.                       Nem halat kell nekik adnom, meg kell őket tanítanom halászni.

A nyílt tréningjeim azért egyediek, mert ezek is kifejezetten KKV számára készültek, mindig az éppen felmerülő igényeknek megfelelően alakítom őket. Résztvevőik általában kisebb vállalkozások vezetői vagy alkalmazottjai, akiknek hasonló területen van problémájuk. Ők nem igazán tudják megfizetni, hogy cégen belül legyen mondjuk egy kommunikációs tréning. De azt már meg tudják finanszírozni, hogy az a két ember, akinek ezzel gondja van, eljöjjön hozzám és másik két cégtől másik négy emberrel együtt képződjenek. Jellemzően a konfliktuskezelés, az időgazdálkodás, az ügyfélkezelés még népszerű témák. A tréning sem tanításszagú, gyakorlatokból indulunk ki és saját tapasztalatokból épülnek fel a megoldások is.

Milyen eszközeid vannak erre?

A két legfontosabb a már emlegetett coaching szemlélet és a drámapedagógia.

Divatos mostanában ez a coaching… de mi is ez valójában?

Valóban, de én nem a divatot képviselem, hanem a Nemzetközi Coach Szervezet (ICF) által elismert iskolában, a Coach Akadémián tanultam és vizsgáztam ahhoz, hogy gyakorolhassam ezt a hivatást. Coachra sajnos még mindig nincs megfelelő magyar kifejezés, szerintem ez is sok félreértésre adhat okot. Az eredeti szó edzőt jelent, valójában én is egyfajta üzleti és szellemi edzőként működöm közre egy-egy folyamatban. Az a célom, hogy az ügyfelem a lehető legjobbat hozza ki magából és a végén a maga területén olimpiai bajnok legyen. A coaching szemlélet is ezt jelenti: mindenkiben megvan a képesség, hogy jobb kiadású önmaga legyen, egy szervezetben is megvan ez, hiszem emberek alkotják. Az én dolgom: kihozni belőlük a maximumot.

A másik eszközként a drámapedagógiát emelted ki.

Ó, a dráma még régebb óta kísér, 1998 óta foglalkozom ezzel, a színház eszközeivel történő nevelést magába foglaló módszerrel. Ettől néha megijednek az ügyfelek, de ez nem színházi produkciót jelent, csupán azt, hogy van lehetőség megnézni több szemszögből ugyanazt a dolgot, van lehetőség úgy csinálni, mintha… Mintha mások lennénk, mintha máshogy reagálnánk, amitől persze a másik is kénytelen mást csinálni, mint amit szokott. Meg tudjuk nézni, az valóban az elvárt változás, ha igen, vihetjük tovább az életbe.   Ha nem, keresgélünk tovább anélkül, hogy bárki sérülne.

Lassan kezdem úgy érezni, hogy vállalkozónak kéne lennem, hogy csatlakozhassak ahhoz a bizonyos Vállalkozói GPS-csoporthoz. Ott is ezekkel a módszerekkel dolgozol?  

Igen, de ott az én gyakorlati beállítottságomat megfejeljük a csoport erejével. Így lesz ez az egész valóban egyedülálló az országban. Az alkalmak tematikusak, azokat a problémákat szedtük össze, melyek minden vállalkozó életében jelen vannak (időgazdálkodás, delegálás, konfluktuskezelés és még sorolhatnám), ezekből fogják kiválasztani a jelentkezők azt a nyolcat, amivel foglalkozunk. Mivel nem egyénileg dolgozunk, így mindenkinek van még egy csapatnyi problémamegoldója, egy gyakorlati és egy elméleti szakembere.

Készülsz valamivel magánemberek számára is?

Coachingra jöhetnek magánszemélyek is, bármikor. Egyébként várhatóan 2018 januárjában szeretnék útnak indítani egy másik workshopot is, amire vállalkozni készülők vagy épp most váltók jelentkezésére számítok.

Érdeklődéssel várom. Sok sikert a Viharsarokban!

Köszönöm szépen.